Hovězí svíčková na smetaně


Suroviny:

1kg hovězí svíčkové nebo hezkého zadního
4 velké mrkve
2 menší celery
2 petržele
2-3 lžíce octa
cibule
nové koření
slanina
celý pepř
tymián
voda
sůl

Postup:

Maso si očistíme a bohatě prošpikujeme slaninou. Poté si připravíme nálev ze zeleniny a koření. Kořenovou zeleninu nakrájíme na větší kostky, zalijeme vodou, přidáme koření a ocet a povaříme do poloměkka. Necháme vychladnout, zeleninu scedíme a maso naložíme do připraveného láku na 1-2 dny.

Druhý den si na másle a cibuli osmažíme připravenou zeleninu a poté necháme zatáhnout i maso. Podlijeme lákem, ve kterém se maso maso marinovalo a dusíme do měkka. Když je maso uvařené, dáme si ho stranou, do základu přilijeme smetanu a vše rozmixujeme. Pokud máme omáčku řídkou, zahustíme ji pomocí mouky, v opačném případě rozředíme trochou mléka. Dochutíme solí, pepřem a podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem.