Recepty

Tip na skvělý a jednoduchý oběd: Frenštátská uzená krkovice s bramborovou kaší a cibulkou

uzena-krkovice-s-kasi

Hledáte recept na chutný oběd s jednoduchou a rychlou přípravou? Jeden takový pro vás máme. Vyzkoušejte naši Frenštátskou uzenou krkovici a připravte si jednoduchý, chutný a šťavnatý oběd.

Vařená Frenštátská uzená krkovice s bramborovou kaší

Frenštátskou uzenou krkovici (v kuse, neporcovanou) povařte přibližně 1 hodinu v osolené vodě. Připravte si bramborovou kaši a na másle dozlatova osmaženou cibulku. Uvařené maso nakrájejte na plátky a podávejte s nakládanými okurkami.

Ze zbylého vývaru si můžete připravit navíc i chutnou polévku. Stačí do vývaru přidat trochu zeleniny, polévkového koření a dochutit. Uzenou polévku můžete podávat s rýží a případně ji zjemnit mlékem.

Frenštátskou uzenou krkovici zakoupíte v našich řeznictvích v Novém Jičíně a ve Frenštátě p. R. Přejeme vám dobrou chuť!

Tip na servírování Frenštátské uzené krkovice


Kachna se zelím a knedlíkem

Suroviny:

kachna
sůl
kmín
0,5kg kysaného zelí
1 cibule
1 lžíce sádla
1 lžíce hladké mouky
sůl
kmín
cukr

Postup:

Kachnu si osolíme, posypeme kmínem a dáme do pekáče. Podlijeme trochou vody a dáme pod pokličku pomalu péct na 130°C asi 4 hodiny. Během pečení kachnu kontrolujeme a poléváme výpekem. Když je kachna měkká, odkryjeme ji a necháme dopéct kůrčičku.

V hrnci si rozehřejeme sádlo a osmažíme na něm cibulku. Zaprášíme moukou a uděláme světlou jíšku. Přídáme pokrájené kyselé zelí a povaříme do měkka. Nakonec zelí dochutíme solí a trochou cukru.

Kachnu podáváme s houskovým, nebo bramborovým knedlíkem


Tradiční smažené vepřové řízky

Suroviny:

1kg vepřového masa (kýta, krkovice)
sůl
mouka
3 vajíčka
strouhanka
olej/máslo

Postup:

Maso si naklepeme nasolíme a postupně obalíme v mouce, vajíčku a strouhance. Plátky upečeme dozlatova na rozpáleném oleji, nebo přepuštěném másle. Podáváme s brambory, bramborovou kaší, nebo salátem.


Španělské ptáčky

Suroviny:

800 g hovězí roštěné
60 g špeku
2 lžíce plnotučné hořčice
2 párky
1 velká cibule
2 vejce
2 sterilované okurky
olej
mouka
sůl
pepř

Postup:

Maso naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme horčicí. Na každý plátek dáme kousek okurky, vajíčka, špeku, párku a cibule. Maso zamotáme do balíčku a svážeme nití, nebo spíchneme párátkem.
Do pekáče dáme olej, cibuli a připravené ptáčky. Podlejeme trochou vody a dáme péct na cca hodinu, až je maso měkké. Během pečení maso otáčíme a podléváme šťávou. Když je maso hotové, vyndáme ho a zbylý výpek přivedeme k varu. Zahustíme moukou, ochutíme solí, pepřem a horčicí a krátce ještě provaříme. Ptáčky dáme prohřát do omáčky a podáváme s houskovým knedlíkem.


Rajská omáčka

Suroviny:

1kg hovězího předního
rajský protlak
cibule
hladká mouka
sůl
cukr
špetka skořice
nové koření
celý pepř
bobkový list
olej

Postup:

Do hrnce dáme vodu, hovězí maso, sůl, celý pepř, bobkový list a nové koření a vaříme do měkka. Když je maso hotové, orestujeme si na trošce oleje cibulku, přídáme hladkou mouku a uděláme světlou jíšku. Přidáme rajský protlak,vývar z masa a povaříme. Nakonec omáčku rozmixujeme, dochutíme solí, cukrem a trochou skořice (ta omáčce dodá zvláštní šmrnc). Tradičně podáváme s houskovým knedlíkem, ale můžeme použít i vařené těstoviny.


Kuře na paprice

Suroviny:

1 kuře (nebo kuřecí díly)
2 cibule
mletá sladká paprika
smetana
hladká mouka
kuřecí vývar
sůl
olej

Postup:

Na oleji orestujeme cibulku, přidáme sladkou papriku a necháme zatáhnout kuřecí maso. Podlijeme vývarem a dusíme do změknutí. Potom maso vytáhneme, do základu přidáme smetanu s hladkou moukou a povaříme. Dochutíme solí a rozmixujeme do hladka. Maso můžeme buď obrat a dát zpátky do omáčky, nebo ještě lehce opéct v troubě a podávat jednotlivé porce kuřete. Jako přílohu zvolíme houskový knedlík, nebo těstoviny.


Vepřo knedlo zelo

Suroviny:
1,5kg vepřové pečeně
cibule
česnek
hrst kmínu
0,5kg kysaného zelí
1 cibule
1 lžíce sádla
1 lžíce hladké mouky
sůl
kmín
cukr

Postup:

Maso si očistíme, osolíme a posypeme bohatě kmínem. Dáme do pekáče spolu s nadrobno nakrájenou cibulí a česnekem, podlijeme trochou vody a dáme na 2-3 hodiny péct. Během pečení podlíváme vodou a maso otáčíme.

V hrnci si rozehřejeme sádlo a osmažíme na něm cibulku. Zaprášíme moukou a uděláme světlou jíšku. Přidáme pokrájené kyselé zelí a uvaříme ho do měkka. Nakonec zelí dochutíme solí a trochou cukru.

Podáváme s kynutým houskovým, nebo bramborovým knedlíkem.


Tatarský biftek

Suroviny:

0,5kg hovězí svíčkové
2 žloutky
worcestr
kečup
hořčice
cibule
česnek
olej
sůl
pepř

Postup:

Maso odblaníme a alespoň dvakrát přemeleme, aby bylo opravdu jemné. Do namletého hovězího vmícháme olej a koření v poměru, který nám vyhovuje. Necháme uležet v ledničce a podáváme na topince s česnekem.


Hovězí guláš

Suroviny:

1,5kg hovězího masa (kližky)
1l hovězího vývaru
1kg cibule
sádlo
červená paprika (sladká či pálivá, podle chuti)
kmín
sůl
pepř
majoránka
česnek
sůl

Postup:

Hovězí kližku očistíme, odblaníme a nakrájíme na kostky. Do hrnce dáme sádlo, přidáme nakrájenou cibuli a orestujeme do červena. Přidáme maso a prudce restujeme, aby se nám mása zatáhlo. Přidáme vývar, koření a dusíme do měkka. Nakonec zaprášíme moukou a podáváme s knedlíkem, nebo chlebem.


Hovězí svíčková na smetaně


Suroviny:

1kg hovězí svíčkové nebo hezkého zadního
4 velké mrkve
2 menší celery
2 petržele
2-3 lžíce octa
cibule
nové koření
slanina
celý pepř
tymián
voda
sůl

Postup:

Maso si očistíme a bohatě prošpikujeme slaninou. Poté si připravíme nálev ze zeleniny a koření. Kořenovou zeleninu nakrájíme na větší kostky, zalijeme vodou, přidáme koření a ocet a povaříme do poloměkka. Necháme vychladnout, zeleninu scedíme a maso naložíme do připraveného láku na 1-2 dny.

Druhý den si na másle a cibuli osmažíme připravenou zeleninu a poté necháme zatáhnout i maso. Podlijeme lákem, ve kterém se maso maso marinovalo a dusíme do měkka. Když je maso uvařené, dáme si ho stranou, do základu přilijeme smetanu a vše rozmixujeme. Pokud máme omáčku řídkou, zahustíme ji pomocí mouky, v opačném případě rozředíme trochou mléka. Dochutíme solí, pepřem a podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem.